Rievainā parmēlija (Parmelia sulcata)
Rievainā parmēlija Parmelia sulcata atgādina pelēku apaļu saņurcītu lapu vai lupatiņu. Tuvāk paskatoties redzams, ka pelēkajām daivām ir savāda virsma. Visu virspusi klāj neregulārs tīklojums. Pa tīklojuma rievām laponis it kā viegli ielūzis, veidojot vafelei līdzīgu struktūru. Tie ir rievveida sorāļi – vietas, kurās attīstās sorēdijas. Šī „vafele” tad ir droša pazīme, lai atšķirtu rievaino parmēliju no platismatijas un hipogimnijas. Šī suga ir bieži sastopama – ne tikai uz dažādu sugu kokiem, bet arī akmeņiem un veciem koka žogiem.
www.latvijas.daba.lv
Rievainā parmēlija (Parmelia sulcata) ir daudzgadīga ķērpju suga no Parmeliaceae dzimtas, tā augstums vidēji ir 4-6cm, ar lapiņu pārklājumu, pelēki- zaļā krāsā, čirkains un skruļains.
Ārstnieciskam nolūkam ķērpis tiek ievākts aprīļa beigās un maija sākumā. Izžāvētam ķērpim nav raksturīgas smaržas, taču jau tējā tas dos rūgteni- dedzinošu garšu un mazliet gļotainu sajūtu. Izžāvētu parmēliju var uzglabāt 3-4 gadus, nezaudējot tās bioloģiskās īpašības.
Šis ķērpis satur daudz usnīskābes un C vitamīna. Sastāvā ir arī daudz miecvielu, ogļhidrātu. Parmēlijas polisaharīdos ir atrasts ķērpju krahmals- lihenīns, evenīns un izolihenīns. Nelielos daudzumos ir noteiktas arī olbaltumvielas, tauki un sveķi, tāpat arī kalcijs, kālijs, fosfors un pigmenti. Pateicoties usnīnskābei, C vitamīnam un miecvielu savienojumiem, augam piemīt spēcīgas baktericīdas, mīkstinošas, antiseptiskas, asins atjaunojošas un brūču dziedinošas īpašības. No šī auga tiek iegūts viens no spēcīgākiem antibiotiķiem (viens no pirmajiem Padomju savienībā) - preparāts “Binans” (usnīnskābes nātrija sāls), pat koncentrācijā 1:2 000 000 tam piemīt lieliskas baktericīdas īpašības, taču lielākās koncentrācijās lieliski tiek galā ar Tuberkulozes ierosinātājiem. Parmēlijā usnīnskābe ir daudz lielākā koncentrācijā, kā tas ir Islandes cetrārijā. Parmēlija savas īpašības nezaudē daudzus gadus un tai nekait augsta temperatūra.
Parmēlijā esošās vielas iedarbojas iznīcinoši uz grampozitīvām un gramnegatīvām, kā arī skābju noturīgām baktērijām un daža veida sēnītēm.
Tautas medicīnā rievaino parmēliju plaši pielieto tuberkulozes un ieilguša klepus, kuņģa un zarna trakta infekciju ārstēšanai, tai skaitā arī asa kolīta gadījumos. Ar tās palīdzību ārstē arī 12-pirkstu zarnas un kuņģa čūlas un toksisko dispepsiju.
Pateicoties augstam C vitamīna saturam, to izmanto kā imunitāti stiprinošu līdzekli. Parmēlija rada nomierinošu efektu kuņģa- zarnu traktā un elpceļos. Ārēji to lieto lnedzīstošu un strutojošu brūču un čūlu kopšanā. Aptur asiņošanu. Ievainojuma un griezuma gadījumos no parmēlijas gatavo spēcīgas koncentrācijas novārījumu un liek kompreses uz brūces.
www.agfonds.lv
https://www.agfonds.lv/kerpji/parmelija-rievaina-parmelia-sulcata/
Lasīt tālāk