Riekstkoki (Juglans)

Riekstkoki ir vasarzaļi koki, dekoratīvi, ar lielām, eksotikām lapām un lietussargveida vainagu. Ātrudzīgi, aug labi drenētās, auglīgās augsnēs, veido mietsakni, saulmīļi. Labi panes pilsētu augšanas apstākļus.

Latvijā audzē Zībolda riekstoku (valrekstu) (Juglans ailanthifolia), pelēko riekstkoku (valriekstu) (Juglans cinerea), Mandžūrijas riekstkoku (valriekstu) (Juglans mandshurica), melno riekstkoku (Juglans nigra), karalisko, grieķu valriekstu jeb īsto riekstkoku (Juglans regia).

Senos muižas parkos un dārzos noteikti atrodams kāds riekstkoks, jo tie arī Latvijā audzēti jau labi sen, turklāt, tā kā šie koki ir izturīgs pret dažādām slimībām un kaitēkļiem, tad tie labi saglabājušies līdz pat mūsdienām. Savvaļā šo karalisko riekstkoku var atpazīt pēc gaiši pelēkās mizas, nepāra saliktām lapām un, protams, riekstu augļiem, kas parasti izauguši zaros septembrī, oktobrī.

Auglis ir kaulenis, ko sarunvalodā pieņemts dēvēt par valriekstu jeb grieķu riekstu. Rieksta kodols sastāv no četrām daļām, kas visas krokotās formas dēļ atgādina cilvēka smadzenes, turklāt netiešā veidā tam ir pat visai liels pamats, jo valrieksti satur daudz vērtīgu vielu, kas uzlabo arī smadzeņu darbību un sirds veselību.

Visbiežāk savvaļā šie riekstkoki sastopami Dienvideiropā un Āzijā, taču arvien vairāk šo eksotisko augu audzē arī Latvijas dārzos, jo ne viena vien stādaudzētava piedāvā to stādus. Ja vēlies pats izaudzēt riekstkoku, tad var izmantot gatavu valriekstu, kas jau atdalījies no zaļā apvalka, iestādīt augsnē, aptuveni 10 centimetru dziļumā, kādā saulainā vietā, kas nav ļoti vējaina. Taču, iestādot dārzā riekstkoku, jārēķinās ar to, ka ražas laiks tik drīzi nepienāks, jo augļus tas sāk dot tikai no 10-12 gadu vecuma, taču, tā kā koks ir ilgmūžīgs, tad jebkurā gadījumā tas būs vērtīgs mantojums nākamajām paaudzēm.

Lai arī visi rieksti satur sirds veselībai nepieciešamās omega 3 taukskābes, valrieksti (14 pusītes satur 185 kcal, 18 g tauku, četrus gramus proteīnu) satur lielu daudzumu linolēnskābi.

Pētījumi rāda, ka tā labvēlīgi ietekmē aritmijas slimniekus, turklāt pētnieki arī atklājuši, ka valrieksti varētu būt efektīvāki par olīveļļu, samazinot iekaisums un trombu veidošanos artērijās pēc treknu ēdienu ēšanas. Speciālisti iesaka katru dienu apēst astoņas valriekstu pusītes.
www.termorelax.com

http://www.termorelax.com/web/?id=403898

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu