Priežu čiekuri

Priedēm (kailsēkļi) nav ziedu un augļu. Gan dzimumšūnas, gan sēklas tiem veidojas čiekuros.

Zaru galos attīstās vīrišķie un sievišķie čiekuri. Vīrišķajos čiekuros attīstās putekšņi, kuros veidojas vīrišķās dzimumšūnas. Vējš aiznes putekšņus līdz sievišķajiem čiekuriem. Sievišķajos čiekuros uz sēklzvīņām veidojas sēklaizmetņi, kuros attīstās sievišķās dzimumšūnas. Notiek apaugļošanās un no sievišķajiem čiekuriem attīstās čiekuri ar sēklām. Sēklas izplatās ar vēju. Tām dīgstot, izveidojas jaunas priedes.
 
Priedes un egles ir vienmājnieki - tām vīrišķie un sievišķie čiekuri atrodas uz viena auga.
www.uzdevumi.lv



Priežu čiekuru sīrups

Nepieciešams:
1 kg priežu čiekuru (mazi, zaļi, var vākt līdz jūnija beigām- jūlija sākumam vai kamēr tie ir nelieli un zaļi)
2 kg cukurs
2 l ūdens

Salasītos čiekurus ber bļodā un pārlej ar vārošu ūdeni (respektīvi blanšē), patur 10 min un ūdeni nolej nost- tas tā, lai atbrīvotos no gružiem un skujām. Katlā liek cukuru, ūdeni un kādas 10 min vārā līdz veidojas karsts cukura sīrups. Tad ber iekšā noblanšētos čiekurus un uz lēnas uguns vāra apmēram 3 stundas, kamēr sīrups ir kļuvis tumši sarkans un mazākie čiekuri ir pa pusei izjukuši, un sīrups tilpuma ziņā ir sarucis par aptuveni 1/3 daļu. Sākumā vāru katlā ar vāku, bet pēdējā stundā var to daļēji vai pavisam noņemt nost. Sīrups sanāk sarkanīgi rozīgs un arī čiekuru iekšpuse ir mazliet sarkanīgā krāsā, jo tā tam ir jābūt! Atdziestot sīrups būs biezāks. Vārīšanas procesā jāskatās pēc izjūtām, jo, ja pārvārīsi sīrupu, garša būs ok, bet vienkārši būs grūtāk no burciņas izņemt, jo būtībā tā būs kā karamele. Ja vārīšanās procesā veidojas putas - tās nosmeļ - nu kā jau ievārījumam.
lienegatavo.wordpress.com

 

Priežu čiekuru sīrups. Priežu pumpuru sīrups.
Pagatavošana parādot procesu ar fotogrāfijām

 

PRIEŽU ČIEKURU SĪRUPS
Lielisks bronhiem.

1. variants
Zaļus čiekurus (ieteicams vākt līdz jūlijam) 3 kg (noplaucē 10 min). Uzvāra cukura sīrupu 1 kg – 1 litrs ūdens. Iemet iekšā, lēni vāra 1 stundu, nokāš, čiekurus izžāvē, sīrupu burkās.
Piezīmes: jāgatavo pēc izjūtas, ja precīzi pēc receptes, var glabāšanas laikā sacukuroties. Katlu pēc stundas vārīšanas ir diezgan grūti atmazgāt.

2. variants
Čiekuriņus pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz 12 stundām, Tad ūdeni nolej, čiekurus nomazgā, vai notīra, sagriež4 daļās vai uz pusēm, pilda 3litru burkā, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 24 stundām. Iegūto šķidrumu nokāš, pievieno cukuru 1 kg uz  50-60 čiekuriem. Uzvāra sīrupu, 2-3 stundas atdzesē, uzvāra otrreiz, 2-3 stundas atdzesē, tad trešo reizi 1/2stundu vāra uz mazas uguns, pilda burkās.

3. variants
Nomazgātus čiekurus sapilda 3litru burkā, bagātīgi pārber ar cukuru, uzliek vāciņu un uz diviem mēnešiem noliek saulē. Cukurs izvilks sīrupu.

Ja nav laika uzreiz vārīt, čiekuriņus var sasaldēt un sīrupu pagatavot sev izdevīgā laikā.


PRIEŽU PUMPURU SĪRUPS (vācam ziemā, agrā pavasarī)
Bronhīti, pneimonija, reimatisms, holecistīts, pielonefrīts, cistīts, kā atkrēpošanas un žults dzenošs līdzeklis.

1. Recepte
Samaļ jaunos pumpurus. Aizpilda aptuveni par 1/3 sterilizētu trīslitru burku un aplej ar karstu sīrupu (ūdens un cukurs 1:2). Var arī apliet ar medu.  Burkas aizvāko un novieto glabāšanai. Lieto 3 reizes dienā siltā veidā vai pievieno pa 1-2 tējk. pie karstas tējas. Profilaktiskos nolūkos lieto visu gadu pa 1 tējk. 2 reizes dienā.

2. Recepte
Ar vāku noslēgtā katliņā 15-20 min vāra pumpurus, ņemot uz 1 daļu pupuru 2 daļas ūdens. Atdzesē, pieber cukuru (uz 1 daļu novārījuma 2 daļas cukura). Nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns atkal uzvāra. Pilda uzglabāšanai.
www.astegredzena.lv

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu