Ozolzīles
Ozola augļus — riekstus tautā sauc par zīlēm jeb ozolzīlēm. Zīles senāk cilvēki izmantoja pārtikā (gatavoja „ozolzīļu kafiju”), kā arī tās ir nozīmīgs barības avots dažādiem dzīvniekiem.
Ozolzīļu kafija
Sastāvdaļas
Samaltas ozolzīles
ūdens
sāls
Pagatavošana:
Izžāvētas, apgrauzdētas ozolzīles samaļ kafijas dzirnaviņās. Katliņā uzvāra ūdeni, ieber samaltās ozolzīles, kad sāk vārīties, ieber šķipsniņu sāls, pavāra.
Ozolzīļu milti veselības stiprināšanai.
Vispirms zīles ar visām čaulām apmēram 15 minūtes vāra, tad izloba un novāra vēl pāris reižu, kamēr sākotnēji brūnais ūdens kļuvis gandrīz vai caurspīdīgs. Atdalās tanīni – spēcīgas rūgtvielas, kas nelielā daudzumā organismam ir vajadzīgas, bet pārbagātībā kaitē. Novārītas zīles sakaltē, samaļ. Pat neilgi glabātas, tās saveļas pikucī. Šo blīvumu uz pannas pasilda, lai izžūst, tad ar kartupeļu stampiņu sasmalcina. Iegūtos miltus pievieno kēksu vai plātsmaizīšu mīklai. Vēlams, lai tā tiktu gatavota no rupjajiem miltiem.
www.la.lv