Kabači

Kabacis ir viengadīgs ķirbjaugu dzimtas dārzenis ar gareniem, iedzelteniem augļiem.
Sinonīms - cukīni (Itālijas kabacis). Itāļu valodā ķirbi sauc par zucca, bet jaunu, vēl nepieaugušu ķirbīti – par zucchini. Itālijā audzētos kabačus lielā daudzumā eksportē uz Vāciju, tā šis apzīmējums iegājies arī vācu valodā.


Kabaču dzimtene ir Meksika. Kabači ir ķirbju dzimtas dārzeņi. Tie bieži tiek izmantoti lai notievētu. Kabači izvada lieko ūdeni no organisma.

Par vērtīgākajiem kabačiem tiek uzskatīti tieši mazie kabači, jo tajos ir visvairāk vitamīnu. Jaunos kabačus ieteicams lietot uzturā ar visu mizu. Visvērtīgākie ir līdz 12 cm garie kabači, un līdz 5 cm diametrā.

Kabači satur:
ogļhidrātus
olbaltumvielas
taukus
C vitamīnu,
B2 vitamīnu,
PP vitamīnu
Minerālvielas: varu, magniju, fosforu, kalciju.

Kabači īpaši ieteicami: cilvēkiem ar lieko svaru,kuņģa slimniekiem, zarnu trakta slimniekiem, sirds slimniekiem.

Lielākos kabačus ieteicams lietot sirds slimniekiem, asinsvadu slimniekiem, un nieru slimniekiem.

Nieru problēmām izmanto samaltas ķirbju sēklas, tās lieto uzturā.

Kabaču lapas izmanto pret muguras sāpēm, lapas sasmalcina un iemasē lūzuma vietās vai problemātiskās zonās.

Kabačus visbiežāk lieto sautējumos, zupās un biezeņos. Kabači salīdzinājumā ar ķirbjiem satur mazāk cukuru, bet vairāk minerālsāļu, tauku un C vitamīna.

Ja vēlies notievēt ar kabaču palīdzību – visvērtīgākie noteikti būs svaigu kabaču salāti. Tiem jābūt pavisam jauniem kabačiem, maziņiem. Dažādiem citiem dārzeņiem , lapu salātiem pievieno šo dārzeni, un tas piešķir maigu garšu.

Jaunus kabačus, kas paredzēti pildīšanai vai sautēšanai, nav ieteicams mizot. Gatavāki kabači jāmizo un no tiem jāizņem sēklas. Vislabāk cept sīkus kabačus ar visām sēklām. Ja pēc cepšanas kabači kļūst sīksti, tie jānosedz ar vāku un 5-10 minūtes jāieliek cepeškrāsnī.

Var pagatavot zupu ar kabačiem, bez krējuma. Viena no iecienītākām zupām ir biezeņzupas.

Kabačus var visdažādākās variācijās sautēt.
www.pareizs-uzturs.com


Gatavošanas padomi

  • Visgaršīgākie ir nelieli kabači, līdz 20cm gari.
  • Jāizmanto nenogatavojušies kabači.
  • Jaunus kabačus, kas paredzēti pildīšanai un sautēšanai, nav ieteicams mizot. Mizo gatavākus kabačus, tiem izņem arī sēklas.
  • Vislabāk ceptus sīkus kabačus ar visām sēklām. Ja pēc cepšanas kabači kļūst sīksti, tie jānosedz ar vāku un uz 5-10 minūtēm jāieliek cepeškrāsnī.
  • Lai ķirbju garša nepasliktinātos, tie pēc vārīšanas jānotecina.
  • Ķirbji derīgi uzturā arī svaigi. Ķirbjus organisms izmanto viegli, tos var iekļaut arī diētisko ēdienu kartē. Taču jālieto jaunākie un maigākie augļi.
  • Kaltētas ķirbju sēklas ir ne tikai veselīgas, bet arī gardas. Tās var lietot mandeļu vietā, cepot cepumus vai piparkūkas.
  • Izmanto tikai nenogatavojušos patisonus. Visspecifiskākais un tai pašā laikā visizplatītākais patisonu apstrādes paņēmiens kulinārijā ir to konservēšanas sālījumā (7% sāls, 1% etiķskābes), pievienojot mētras, lauru lapas, piparus, ķiplokus, pētersīļu un diļļu zaļumus.
  • Konservētus patisonus pasniedz kā uzkodas pie gaļas un zivju ēdieniem.


Receptes:

Svaigu kabaču salātu recepte
Maziņš kabacis 10 cm, 1 ābols, 1 šķipsna dilles, 1 šķipsniņa lociņu, 1 ēdamkarote citrona sulas, 1 burkāns1 ēd, karote olīveļļas. Kabaci nomizo, sarīvē uz rīves, sarīvē burkānus, ābolu. Pievieno sagrieztus zaļumus, citrona sulu, olīveļļu.

Kabaču sautējums
1 neliels kabacis, 150 g sviesta pupiņas, 2 tomāti, 1 sīpols, ķiploks un zaļumi, nedaudz olīveļļa.
Sagriež sīpolus, tomātus un tos apcep. Tad pievieno kabaci un pupiņas. Uzliek vāku lai sautējas, pieliek garšvielas, un kad izsautējas pievieno svaigus zaļumus.

Ķirbju un ābolu salāti
500g ķirbju, 3 āboli, 1 citrona sula, 3 ēd.k. medus, 1/2gl. saberztu riekstu.
Nevārītus ķirbjus sagriež plānās strēmelītēs un samaisa ar sagrieztiem āboliem. Lai tie būtu asāki, pievieno citrona vai apelsīnu suku, bet saldumam – medu. Salātus pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem.

Cepts ķirbis
Viens ķirbis, 400g sviesta, 4 ēd.k. miltu vai rīvmaizes, 2 gl. skāba krējuma.
Ķirbi nomizo un attīra no sēklām. Sagriež plānās šķēlītēs, apvārta miltos vai rīvmaizē, apcep uz pannas sviestā un 5min. Pirms pasniegšanas aplej ar skābu krējumu.

Sautēti ķirbji ar rīsiem un rozīnēm
500g ķirbju, 1/2gl. ūdens, 1/2gl. piena, 1/4gl. smalka cukura, 1gl. rīsu, 100g sviesta, 70g rozīņu.
Ķirbi nomizo un attīra no sēklām, sagriež sīkos gabaliņos, pārlej ar karstu ūdeni un vāra 15 minūtes. Pēc tam pielej pienu, pieliek novārītus rīsus, sviestu un cukuru un maisot sautē 20 minūtes. Uz pannas sakarsētā sviestā liek rozīnes un, līdz ko tās uzbriedušas, kopā ar sviestu pārliek katliņā ar ķirbjiem. Samaisa un pēc 3 minūtēm noņem no uguns. Pasniedz karstu.

Svaigu kabaču salāti ar tomātiem
150g kabaču, 200g tomātu, 1 sīpols, 1 tējk. rīvētas citrona miziņas, dilles, sāls, majonēze.
Kabačus nomazgā, notīra un rupji saēvelē uz rīves. Pieliek plānās kārtiņās sagrieztus tomātus. Pēc tam pievieno smalki sagrieztu sīpolu, sakapātus zaļumus, citrona miziņu, sāli un majonēzi. Samaisa un pasniedz.

Kabači un kartupeļi tomātu mērcē
5-6 nelieli kabači, 200g saulespuķu eļļas, 100g kviešu miltu, 1 sīpols, 5-6 kartupeļi, 1 ēd.k. smalka cukura, sāls pēc garšas.
Kabačus sagriež plānās ripiņās, apsāla un apviļā miltos, pēc tam no abām pusēm apcep uz pannas saulespuķu eļļā. Pēc apcepšanas ieliek katlā pamīšus ar ceptiem kartupeļiem un sīpoliem. Pārlej ar tomātu mērci, vāra 30 minūtes un tad pievieno sāli un cukuru. Ēdienu var pasniegt gan karstu, gan aukstu.

Sautēti kabači ar maltu gaļu
5-6 kabači, 200g sviesta, 800g maltās gaļas, 1 glāze skāba krējuma, 2 ēd.k. miltu vai rīvmaizes, sāls un pipari pēc garšas.
Jaunus, baltus kabačus sagriež ripiņās, mazliet pārkaisa ar miltiem vai rīvmaizi un no abām pusēm apcep. Pēc tam katlā, kas no iekšpuses ieziests ar sviestu un izkaisīts ar rīvmaizi, liek kārtu maltās gaļas, kārtu kabaču, tad atkal kārtu gaļas un kārtu kabaču. Aplej ar izkausētu sviestu un skābu krējumu. Sautē cepeškrāsnī, līdz gatavs.

Ar sēnēm pildīti kabači
4 nelieli kabači, 4 ēd.k. kviešu miltu, 150 svaigu baraviku vai citu sēņu, 2 sīpoli, 50g sviesta, ½ gl. skāba krējuma, dilles un sāls pēc garšas.
Kabačus nomizo, sagriež plānās ripiņās, izņem sēklas un daļu mīkstuma, izveidojot tiem kausiņu formu. Vāra sālsūdenī līdz pusgatavībai. Pēc tam notecina uz sieta un piepilda ar sēņu pildījumu. Tad apvārta miltos un izcep uz pannas. Pasniedz pārkaisītus ar dillēm. Lai pagatavotu sēņu pildījumu, sēnes sagriež šķēlītēs, apcep, pievieno apceptu sīpolu, skābu krējumu un uzvāra.

Kabaču pankūkas
4 kabači, 1 ola, 20g kviešu miltu, 15g kausēta sviesta, sāls pēc garšas.
Zaļus kabačus nomizo, izņem sēklas un sarīvē. Samaisa ar miltiem, olām un sāli. No pagatavotās masas karstā sviestā izcep pankūkas. Kabaču vietā var izmantot arī rīvētu ķirbi.

Kabači ar speķi
5 kabači, 1/2gl. buljona, 1 sīpols, 2 ēd.k. tomātu pastas, 2 olas, 200g cūkas speķa, 3 ēd.k. rīvēta siera.
Kabačus sagriež sīkos kubiņos un izsautē buljonā kopā ar sīki sagrieztiem un apceptiem sīpoliem. Pieliek tomātu pastu, sakapātas, cieti novārītas olas un saceptus cūkas speķa gabaliņus. Kārtīgi samaisa, pārkaisa ar sieru un 10 minūtes cep cepeškrāsnī.

Kabači baltā mērcē ar sieru
5 kabači, 1 ēd.k. sviesta, 4 ēd.k. rīvēta siera, sāls pēc garšas. Baltajai mērcei ½ ēd.k. kviešu miltu, 1 ēd.k. sviesta, ½ gl. piena.
Kabačus nomizo, sarīvē garās skaidiņās un novāra verdošā sālsūdenī. Kad kabaču gandrīz gatavi, tos notecina uz sieta, ieliek baltajā mērcē un samaisa ar rīvētu sieru. Pēc tam ieliek ar sviestu ieziestā cepeštraukā un izcep cepeškrāsnī. Lai pagatavotu balto mērci, miltus nedaudz apcep sviestā, pielej karstu pienu un vāra 5 minūtes.
www.irlaiks.lv

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu