Japānas ķirši (Sakuras) (Prunus serrulata)

Sakura vai japāņu ķirsis (Prunus serrulata) ir senais Japānas simbols.

Marta beigās – aprīļa sākumā Japānā tiek svinēti ķiršu ziedēšanas svētki. Valsts iedzīvotāji dodas tūrisma braucienos, veic pastaigas pa parkiem, rīko piknikus. Plašsaziņas līdzekļos ir informācija, kur un kad notiks īpaši pasākumi, izgaismoti ķiršu koki, kur ērtāk to visu redzēt.

Sakuras un to ziedi Japānā senāk nebija tikai skaistuma simbols, bet arī signāls zemniekiem sākt pavasara darbus. Arī mūsdienās pavasara sākšanos sinoptiķi nosaka pēc kādas saldo ķiršu pasugas uzplaukšanas.

Japāņu ķirsis aug ātri un spēj sasniegt ievērojamu augstumu. Japāņu ķiršiem ir arī augļi, bet tie ir skābi, mazi un ne pārāk garšīgi, tomēr tos izmanto arī uzturā. Dažādām šķirnēm augļu garšas īpašības ir atšķirīgas. Pārtikā tiek izmantotas arī lapas. Lapu garša ir skāba, pikanta vai sāļi salda. Tās tiek marinētas vai sālītas. Japāņu ķiršu lapās iesaiņo saldumus. Augļus var izmantot džemu un vīna pagatavošanai.

Vairāk par sakuru audzēšanu Latvijā lasiet
www.musudarzs.lv

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu