Gurķi
Lauka gurķi (Cucumis sativus)
Lauka gurķis ir viengadīgs ķirbju dzimtas augs. Gurķu dzimtene ir Indijas ziemeļi, kur tie auga savvaļā.
Pēc savas struktūras gurķi ir trausli, ar vīteņojošu, raupju stublāju. Tā ēdamā daļa ir gurķa augļi (neīstā oga). Gurķi ir iecienīti un tiek plaši kultivēti. Laika gaitā ir izveidotas dažādas gurķu šķirnes, kuras iedalās siltumnīcas un bišu apputeksnējamās šķirnēs u. c. Kā arī ir garaugļu gurķu šķirnes, augļi garāki par 30 cm. un īsaugļu gurķu šķirnes 12 – 14 cm.,vidēji garas šķirnes.
Satāvs:
- 100 gr gurķu satur: 15 kalorijas.
- Vitamīnus: C, B, B2, PP
- Ūdens – 97%
- Kālijs – 40%
- Fosfors – 20 %
- Nātrijs – 10%
- Kalcijs – 7,5%
- Hlors – 7%
- Cukurs – 2%
- Olbaltumvielas – 1%
- Šķiedrvielas – 3%
Gurķi medicīnā:
Gurķus dietologi ir iekļāvuši dažādās diētās, jo to īpašību dēļ tos ir ļoti veselīgi lietot svara samazināšanas nolūkos. Ieteicams, regulāri, vienu dienu nedēļā ēst tikai 1,5 – 2 kg gurķu. Gurķi pastiprināti regulē vielmaiņu. Augļos un dārzeņos esošais ūdens ir to vērtīgākā sastāvdaļa, jo tas ir pašas dabas destilēts ūdens. Destilēts ūdens palīdz šķīdināt toksīnus: nierēs neatstāj neorganiskas atliekas un smiltis. Gurķis ir dabīgs un lielisks diurētisks līdzeklis, kā arī ārstē reimatiska rakstura slimības un podagru. Augstais kālija, silīcija un sēra saturs gurķos dziednieciski iedarbojas uz ādas, matu un zobu veselību. Efektīvs žultspūšļa, aknu un priekšdziedzera iekaisuma ārstēšanas līdzeklis ir šāds kokteilis: biešu, burkānu un gurķu sula. Ik dienas izdzerot ½ gurķu sulas , dažu mēnešu vai pat nedēļu laikā, pilnīgi tiek izšķīdināti žultspūšļa un žultsceļu akmeņi (jāievēro, ka šajā laikā nedrīkst lietot miltu ēdienus, gaļu, cukuru un cieti saturošus ēdienus. Lielākā daļa mikroelementu satur gurķa miziņa. Pret vēdera aizcietējumiem vērtīgi ir lietot pāraugušos gurķus. Taču lai sezonas laikā izārstētu kolītu, tad katru dienu tukšā dūšā ir jāapēd pusglāze gurķu biezeņa. Gurķis labvēlīgi ietekmē sirds un aknu darbību.
Gurķi kosmētikā.
Gurķu sejas maska atsvaidzina, un mazliet arī balina ādu. Gurķi putriņas veidā uzklāj uz sejas un tura 15 – 20 min., vai arī regulāri seju apsmērē ar gurķa sulu. Acīm noņems nogurumu un tūsku, ja uz tām uzliks gurķa šķēlītes.
Jau senatnē gurķu sula bija neaizstājams kosmētikas līdzeklis, kas attīrīja un aizsargāja ādu. Saberztas gurķu sēklas piemaisīja pūderim, saberztu gurķi lietoja grumbu izlīdzināšanai. Mūsu dienās gurķu īpašības plaši izmanto kosmetologi. Sadzīvē plaši lieto gurķu sejas ūdeni (losjonu), ko ražo mūsu rūpniecība lielos, bet vēl joprojām pieprasījumu neapmierinošos daudzumos.
Gurķi kulinārijā:
Neapšaubāmi, ka brīvā dabā augušie gurķi ir daudz vērtīgāki, par siltumnīcā audzētajiem.
Tos var kombinēt kopā ar daudzim produktiem, izņemot pienu.
Gurķus lieto galvenokārt svaigā veidā – salātos, sulās, kā arī tos skābē un marinē. Garšīgs un veselīgs ēdiens ir gurķi ar biezpienu un zaļumiem. Kā arī gurķi ar vārītu olu un sīpoliem vai sīpollokiem. Gurķi ir garšīgi arī ar medu. Taču īpaši lietderīgi ir gurķus lietot maizes vietā, it īpaši tiem, kuri cieš no liekā svara, gatavojot „sviestmaizes” ar gaļu, zivīm un sieru. Tādu sendviču var ietīt kāpostu vai salātu lapā, var uz gurķa uzlikt sakapātus zaļumus, tomātus un krējumu, sarīvētu sieru ar ķiplokiem, krējumu un citronu sulu, vārītu, saspaidītu olas dzeltenumu ar zaļumiem un krējumu. Tāpat visu citu, ko atļauj jūsu fantāzija.
Gurķi istabas temperatūrā ātri sāk bojāties, tāpēs lai uzglabātu tos ilgāk, ieteicams turēt tos aukstā ūdenī, vai ledusskapja zemākajā plauktā.
Gurķu salāti
2 gurķi, 200g salātu, 100g lociņu, 1 tējk. smalkā cukura, 1 tējk, etiķa, 1/2gl. skāba krējuma, sāls pēc garšas.
Gurķus, lociņus un salātus kārtīgi nomazgā. Gurķus sagriež rupjās skaidās, salātus un lociņus sakapā. Pieliek garšvielas un krējumu un kārtīgi samaisa.
Ar olām pildīti gurķi
4 gurķi, 4 olas, 4 sīpoli, 4 tējk. etiķa, 4 tējk. majonēzes, diļļu un pētersīļu zaļumi, sāls un sinepes pēc garšas.
Gurķus rūpīgi nomazgā, ja cieta miza, nomizo. Pārgriež uz pusēm. Ar koka vai sudraba karotīti izņem serdi, piepilda ar pildījumu, kas sagatavots no cieti vārītām, sakapātām olām, sīki sagriezta sīpola, sāls, etiķa, sinepēm un majonēzes. Grezno ar zaļumiem. Pildījumam var lietot arī jebkurus sakņu un gaļas salātus.
Skābētu vai marinētu gurķu un paprikas salāti
2 skābēti vai marinēti gurķi, 2 paprikas, 1 sīpols, 2 olas, 1 ēd.k. majonēzes, dilles.
Gurķus sagriež, samaisa ar sīki sagrieztu papriku, sīpolu un olām. Pievieno majonēzi, samaisa un apkaisa ar dillēm.
Nieru un skābētu gurķu zupa
1.5l buljona, 400g nieru, 2 skābēti gurķu, 150g rīsu, 2-3 kartupeļi, 1 burkāns, 1 pētersīlis, dilles, sāls pēc garšas.
Gaļas vai kaulu buljonā ieliek nieres, kuras iepriekš ūdenī izvārītas pusgatavas un sagrieztas plānās šķēlītēs. Pēc tam uzreiz pieliek rīsus un vāra gandrīz līdz gatavībai. Pēc tam pievieno sīki sagrieztus kartupeļus, pētersīļus un burkānus. Kā pēdējos pievieno sīki sagrieztus skābētus gurķus un sasmalcinātas dilles. Pirms pasniegšanas pieliek skābu krējumu. Gurķu zupu var pagatavot arī ar gaļu, bez nierēm. Tad gatavo tajā pašā buljonā, kurā vārījās gaļa.
Ar ķiplokiem un skābētiem gurķiem sautēta gaļa
300g liellopu gaļas, 50g sviesta, 1 gl. buljona, 4-5 skābēti gurķi, 1/2gl. tomātu biezeņa, 1 sīpols, 4-5 kartupeļi, 1 ķiploks, sāls, pipari un zaļumi pēc garšas.
Sīki sagrieztu jēlu gaļu apkaisa ar sāli un pipariem un viegli apcep sviestā. Aplej ar gaļas buljonu, pieliek apceptu sīpolu un tomātu biezeni un sautē, līdz gaļa gatava. Pēc tam pieliek šķēlītēs sagrieztus gurķus, saberztu ķiploku, ceptus kartupeļus un vāra 15 minūtes. Pasniedz pārkaisītus ar pētersīļu un diļļu zaļumiem.
Gurķi brūnā mērcē kā piedeva gaļai
8 gurķi, 30g speķa, 2 sīpoli, 2 ēd.k. kviešu miltu, 2 ēd.k. etiķa, 1 citrona sula, sāls un cukurs pēc garšas.
Gurķus nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm, ar koka vai sudraba karoti izņem sēklas, kuras saliek uz sieta, lai iegūtu gurķu sulu (nepieciešama 1gl. gurķu sulas). Gurķus sagriež strēmelītēs vai kubiņos un sautē iegūtajā gurķu sulā, pieliekot sīki sagrieztu sīpolu, sāli, etiķi un izkausētu speķi.
Augu eļļā apcep miltus, līdz tie kļūst gaiši brūnu, un atšķaida gurķu sulā vai ūdenī, lai iegūtu biezu mērci. Pievieno sāli, citrona sulu vai etiķi. Var pielikt arī nedaudz cukura. Mērcē liek sautētos gurķus un ļauj pastāvēt. Dārzeņus apkaisa ar sakapātiem diļļu un pētersīļu zaļumiem. Pasniedz pie kartupeļiem ar speķi. Tā ir pikanta piedeva gaļas ēdieniem.
Skābēti gurķi
Ņem pēc iespējas nebojātus gurķus, aplej ar verdošu ūdeni, pēc tam tūlīt iegremdē aukstā ūdenī uz 30min., pēc tam apžāvē un saliek muciņā, kuras dibens izkaisīts ar sāli. Uz katru gurķu kārtu liek ozollapu kārtu, seleriju ar lapām, pētersīli ar lapām, upeņu lapas, ar dakšiņu sadurstītu zaļo papriku un četrās daļās sagrieztu sīpolu. Aplej ar sālījumu (uz vienu spaini 700g sāls). Nosedz ar koka vāku tā, lai gurķi nebūtu pārāk saspiesti – liels spiediens gurķus padara mīkstus. Jāraudzē 18oC temperatūrā 3-4 nedēļas.
Var skābēt arī šādi – gurķus divas stundas pirms sālīšanas iemērc ūdenī, pēc tam ar suku rūpīgi nomazgā, ar koka irbulīti sadursta un liek mucā vai lielā burkā. Katrā gurķu rindā liek diļļu zariņu, estragonu, baziliku, kā arī ķiršu un vīnogu lapas. Gurķus aplej ar novārītu un līdz istabas temperatūrai atdzesētu 3% sālsūdeni (30g sāls uz vienu litru ūdens).
Mazsālīti gurķi
Gurķus atlasa un apmazgā, saliek burkā, pārliek ar dillēm un ķiplokiem, gurķus pārlej ar atdzesētu sālsūdeni (uz vienu litru ūdens ņem 2 ēd.k. sāls). Gurķi ir gatavi pēc divām dienām. Mazsālītus gurķus var sagatavot arī pēc dažām stundām. Šajā gadījumā gurķiem nogriež galus un pārlej ar karstu sālījumu.
www.irlaiks.lv