Granātābols (Punica granatum)

Granātāboli ir vieni no vissenākajiem augļiem, kuri  tiek kultivēti ne tikai  to vērtīgo augļu dēļ,  bet arī kā krāšņumaugi un ārstniecības augi. Parastais granātābols (punica granatum) ir vējmietņu  dzimtas koks, ar dzeloņainiem  zariem, gaišzaļām, cietām lapām, krāšņiem, spilgti sarkaniem ziediem. Granātābolu koks var augt vairākus simtus gadu, līdz pat pieciem metriem garumā un trīs metriem platumā. Tā auglis ir neīstā oga, lielumā, kas sadalīts vairākās daivās ar daudzām sēklām, kuru ārējā kārta ir stiklaini dzidra, sulīga, ar skābenu garšu. No viena granātābolu koka var ievākt 50 – 60 kg augļu. To vēsturiskā dzimtene ir Afganistāna, Pakistāna, Irāna un Indijas ziemeļi. Mūsdienās granātāboli aug visā Vidusjūras piekrastē, kā arī Tuvajos Austrumos, Dienvidāzijā, Austrālijā, Dienvidamerikā, Āfrikā. Lielākie audzētāji ir Afganistāna, Armēnija, Indija, Pakistāna.

Granātābolu sula rosina apetīti, regulē kuņģa darbību, un ir lielisks pretcingas līdzeklis. Tai ir spēcīga pretsāpju, pretiekaisuma, antiseptiska, kā arī diurētiska, žulti dzenoša iedarbība. Atspirdzinošā sula atjauno organismu, attīra asinis. To lieto sirds un asinsvadu profilaksei, kā arī spēj pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Skābo šķirņu sulu iesaka lietot pret cukura diabētu (60 pilienus 4x dienā pirms ēšanas). Izmantojama ir arī granātābola miza, no kuras pagatavotā tēja ārstē iekaisumus. Granātābolu milti kā vērtīgs uztura bagātinātājs tiek lietoti hormonu terapijā, klimaksa periodā. No granātābola iegūtā gamma – linolēnskābei ir dziednieciskas iedarbība pie prostatas vēža saslimšanas.  Šie augļi remdē slāpes, rosina apetīti, tādēļ tie ir ieteicami novājinātiem slimniekiem. Granātābols pastiprina seksualitāti, kā arī aizkavē organisma novecošanas procesus, uzlabo sejas krāsu.

- Līdz pat šai dienai granātābolu uzskata par afrodiziaku (seksualitātes paaugstinātājs) un slavina kā neatņemamu mīlas dzērienu sastāvdaļu.

- Ir pētījumi, ka granātābolu sēklas satur kādu vērtīgu vielu, kura nekur citur dabā nav sastopama. No sēklām īpaši saudzīgā veidā (bez gaismas un gaisa klātbūtnes zemā temperatūrā) izspiež ļoti augstvērtīgu eļļu, kas bagāta ar vienīgi granātābolos sastopamu taukskābi. Tā ir gamma - linolēnskābe, kam ir preventīva un dziedējoša iedarbība vēža saslimšanas gadījumos.

 - Granātābols ir auglis ar vislielāko sēkliņu skaitu

 - Iegādājoties granātābolus veikalā, der zināt, ka gatava augļa miza nav spīdīga, bet sausa, pēc krāsas brūngana, apkaltusi. Tā forma vairs nav apaļa, bet gan stūraina, un zieda daļas augļa galā ir sakaltušas.

 - Par cik granātābolā ir visvairāk sēkliņu kā jebkurā citā auglī, kuras ir pilnas ar sulu, tad varam to izdzert tieši no augļa, izdurot tajā caurumu, izsūcot to caur salmiņu. Taču vispirms veselu augli ir jānovieto uz cietas virsmas, tad jāuzspiež tam ar plaukstu un jāripina tik ilgi, kamēr vairs nav dzirdama sēkliņu knakšķēšana.

Lasīt tālāk
Izvēloties pārlūkot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai lai pielāgotu jūsu pieredzi. Jūs jebkurā laikā varat atsaukt savu piekrišanu, mainot pārlūkprogrammas iestatījumus un dzēšot saglabātās sīkdatnes. Privātuma politika
Piekrītu