Dārza zemene (Fragaria ananassa)
Zemeņu ģintī ir 18 sugas. Latvijā savvaļā ir sastopamas 3 sugas, kā arī tiek kultivēta dārza zemene jeb lielogu zemene (Fragaria x ananassa), kas ir Čīles zemenes un Virdžīnijas zemenes krustojums.
Dārza zemene jeb lielogu zemene (Fragaria × ananassa) ir rožu dzimtas hibrīdaugs, kas ir Čīles zemenes (F. chiloensis) un Virdžīnijas zemenes (F. virginiana) krustojums. Tās plaši kultivē visā pasaulē to garšīgo augļu dēļ. To augļi botāniski nav ogas, bet gan sulīgie riekstiņu kopaugļi.
lv.wikipedia.org
Dārza zemene (Fragaria ananassa) ir daudzgadīgs lakstaugs, kas pieder rožu dzimtas zemeņu ģintij. Dārza zemene savvaļā neeksistē, bet tā ir viena no izplatītākajām kultūrām pasaulē. Dārza zemeņu šķirņu mūsdienās ir vairāk nekā 2000.
Dārza zemeņu ogas satur 80-90% ūdeni, 0,9-1,2% šķiedrvielas, 4,5-10% cukurus, 1-1,7% pektīnvielas, 0,17-0,25% miecvielas, C vitamīnu (100 g – 50-80 mg), B1, B6, K vitamīnus, karotīnu, folijskābi, dzelzi, kāliju, kalciju. Ogas satur aptuveni 6% cukurus (pamatā fruktozi un glukozi), vairāk par 1,5% citronskābi un ābolskābi. Zemenes satur 0,2 % krāsvielas, 104 mg% fosforu, 13% magniju, 28 % kalciju, 4,7 % dzelzi.
8 vidēji lielas ogas nodrošina organismam nepieciešamo B grupas vitamīnu diennakts devu 20% apmērā.
8 vidēja lieluma ogās ir aptuveni 96 mg C vitamīns (aptuveni 160% no organismam nepieciešamās diennakts devas), tas ir vairāk nekā 1 apelsīnā.
8 vidēji lielās ogās ir 270 mg kālijs.
Ogās sausās vielas ir 7,8-16,6%. Cukuri (fruktoze, glukoze, saharoze) ir vienādā daudzumā, kopumā 4,4-10,8%. Pektīnvielas ir 0,38-1,62%. Pektīnvielas agrīno šķirņu ogās ir mazāk, nekā vēlīnajās. Pektīnvielas, tāpat kā cukuri ogās ir vairāk gados, kad ir ļoti karsts laiks. Organiskās skābes ir 0,49-1,61. Ražas beigu posmā ogās palielinās ābolskābes un citronskābes daudzums.
Ogās ir konstatētas 15 aminoskābes. Dārza zemeņu ogās ir konstatētas 24 gaisīgas vielas, bet meža zemenēs – 39. Jo tumšāka ogu nokrāsa, jo tajās vairāk P vitamīnu savienojumi – 0,07 mg/%. Karotīns ir 0,27 mg/100 g, B2 vitamīns – 46-67 mg/100 g, B9 vitamīns – 0,12-0,13 mg/100 g, E vitamīns – 0,78 mg/100 g, PP vitamīns – 1,1-1,4 mg/100 g, K vitamīns 0,1 mg%. Ogu sastāvā ir (mg/100 g) – kālijs 145-225, fosfors 10-28, kalcijs 24-40, nātrijs 2, magnijs 15-23, alumīnijs 31-111, dzelzs 0,7-5, varš 0,3 mg%, cinks 0,44 mg%, molibdens 0,001 mg%, kobalts 0,003 mg%, niķelis 0,002 mg%, ftors 0,009 mg%, jods līdz 0,002 mg%, krāsvielas 0,2%.
Pēc C vitamīna daudzuma zemenes ir 10 reizes vērtīgākas par vīnogām, 2 reizes – par kartupeļiem, līdzvērtīga citroniem. Pēc dzelzs daudzuma zemenes ir 4 reizes vērtīgākas par āboliem, vīnogām, ananāsiem. Lielā kalcija daudzuma dēļ ieteicams lieto tiem, kuriem ir slimīgi zobi, trausli kauli.
www.pirtslietas.lv